Höststädning – Städtips för ditt hem

Vi har alla hört talas om vårstädning, men det rekommenderas också av hälsoexperter att den djupstädningen som utförs då bör göras två gånger per år, och den andra gången då på hösten.

10 Höststädningstips för ditt hem

Hösten är en viktig tidpunkt för att ge ditt hem en djuprengöring, särskilt på grund av den fallande temperaturen utanför som sätter igång värmesystem inne och leder till stängda fönster. Detta utgör en perfekt grogrund för bakterier, smuts och skadliga allergener bland annat dina mattor för att nämna något.

För att hjälpa dig att höststäda ditt hem har vi satt ihop en lista med 10 olika tips.

Putsa fönster:

Överraskande nog så har det diskuterats att regnvatten är bra till att rengöra fönstren, och detta på grund av att det innehåller mindre föroreningar än kranvatten – och kanske frestar det med att låta fönsterputsningen vänta tills vårstädningen.

en ordentlig höststädning för ditt hem

Men om du inte har putsat dina fönster på ett tag, så kommer du att märka vid nästa regniga höststorm att de kommer att se smutsiga ut och strimmor synas. Se till att detta inte sker genom att gå över dina fönster grundligt under de kommande veckorna.

Städa upp i skåpen:

Vi gör oss alla skyldiga till att spara föremål som vi inte längre har nytta utav, och eftersom tiden går så kan dessa saker skapa oreda i ditt hem.

Använd höststädningen som en ursäkt till att rensa upp i ditt hem och gör dig av med alla de prylar som suttit och samlat damm på hyllor eller i dina skåp, och förmodligen aldrig kommer att användas igen. Lägg också till eventuella sommar (och vinter) kläder som inte passar eller som du inte längre vill ha.

Då du rensar upp hemma behöver inte det betyda att du fyller upp din soptunna, utan skänk hellre de saker som fortfarande håller bra kvalité till välgörenhetsorganisationer som finns i din närhet, eller fundera över hur du kan återanvända dem i eller omkring ditt hem.

Städa bakom och på själva möblerna:

När man dammsuger hemma under veckorna så är det väldigt få av oss som flyttar fram soffan, garderoben eller nattduksborden för att städa bakom och under. Ett stort tips när man gör en storstädning som höststädning är att verkligen rengöra överallt, på, bakom och under möblerna.

Genom att ta sig tid att rengöra bakom, under och ovanpå möblerna så ser man till att damm, smuts, beläggningar och allergener verkligen städas bort – och detta gör att din hem blir både mer hälsosamt och renare.

Ta bort all spindelväv:

Hösten är spindlarnas årstid och efter en varm och fuktig sommar så får ditt hem det perfekta fortplantningsklimatet för husspindlar – och denna höst kommer säkerligen inte att vara annorlunda. Även fast spindelväv kanske bidrar till en perfekt dekor för stundande Halloween så rekommenderas det ändå att ta städa bort dem.

De två enklaste sätten att få bort spindelväv är att använda sig av en förlängningsbar dammvippa, som gör att du når upp i alla hörn i taket, eller så kan du använda dig av din dammsugare och förlänga ut röret så långt det går så att du också når.

Frosta av frysen:

Din frys är en av de redskap som används varje dag, och för att se till att den fortsätter att fungera till sin fulla potential så är det viktigt att du ser till att du sköter dess underhåll oklanderligt. Hemligheten med ett bra underhåll är att frosta av frysen – detta som du inte har en modell med automatisk avfrostning.

Om du inte frostat av din frys på ett tag, eller att du märkt att is börjat byggas upp, så är hösten ett perfekt tillfälle för att frosta av den.

Rena sängar, stoppning och gardiner:

Även fast du byter sängkläder i din säng varje vecka för att hålla den fräsch så blir du nog överraskad när du får reda på hur mycket smuts som kan gömma sig i din madrass. Förutom smuts så blir också löss mer och mer vanliga i hemmen – så det är viktigt att rengöra madrassen regelbundet för att ta död på dem alla.

Ett sätt att rengöra madrasser är att använda sig av dammsugaren och tillbehöret för madrasser och stoppning. Fast ett större tips för just höststädningen är att istället använda sig av en lämplig ångrengörare.

Ångrengöring tar bort upp till 99 % bakterier samtidigt som det får bort smuts utan kemikalier. Hettan som ångrengöraren genererar dödar även alla eventuella löss och deras ägg som kan ligga gömda i madrassen.

Utöver att använda en ångrengörare till dina sängar, så rekommenderar vi också att använda den samma till att rengöra möbelstoppning och gardiner – för att även ge dem en djup och fullständig rengöring.

Städa bort leriga fot- och tassavtryck:

Hösten är en naturligt vacker och färgglad årstid. Träden ändrar färg och löven lägger sig sedan i drivor på marken och sprider stor glädje till alla barnen då de går genom högarna och sparkar löven högt upp i luften.

Men hösten är också en typiskt blöt och lerig årstid, och detta kan vara väldigt enerverande för husägare då leriga och smutsiga fot- och tassavtryck lämnas här och var i hemmet.

För att få bort leriga fot/tassavtryck från hårt golv – oavsett om det är laminat, trä eller kakel, så rekommenderar vi att man använder en ångdriven mopp så fort som möjligt då denna lyfter och tar bort smutsen så att ytan återigen blir skinande ren.

Då det gäller att få bort leriga fotavtryck från mattor så är det oftast enklast om man låter leran torka först innan man ger sig på den. Så fort leran är torr strö över bikarbonat och låt vara i minst en halvtimme för att låta den dra upp smutsen. Dammsug sedan som vanligt.

Sota och testa skorstenar/Brandvarnare/Kolmonoxidvarnare

Kaminer och öppna spisar har gått spikrakt upp i popularitet de senaste åren, och så fort som temperaturen börja falla utomhus så tänds de i hemmen för att sprida värme och mys i de mörka och blöta höstnätterna.

Men innan du börjar använda din kamin eller öppna spis igen så rekommenderar vi att du låter en professionell sotare sota skorstenen för att se till att den är fri från smuts, beläggningar och fågelbon.

Samtidigt som du får sotningen utförd så kolla över dina brandvarnare och kolmonoxidvarnare så att de fungerar klanderfritt. Detta kan utgöra skillnaden i en nödsituation och ge dig de där extra sekunderna som ser till att du och dina nära och kära kommer ut i tid.

Glöm inte bort dina lampor:

Med höstens intågande så blir både morgnarna och kvällarna mörkare och då passar det perfekt att ge dina olika lampor och lampskärmar lite extra kärlek.

Dessa ställen i huset faller ofta offer för damm och blir dessutom ofta bortglömda då man städar. Eftersom ljus inne kommer att spela en större roll under de kommande månaderna så är det viktigt att man ser till att lamporna är rena och fria från smuts.

Utöver att damma lamporna så rekommenderar vi för ett ännu ljusare hem att du byter till LED lampor, då de inte bara kommer att lysa upp ditt hem utan också spara pengar i det långa loppet.

Håll smutsen utomhus:

Att lägga ut dörrmattor på insidan och utsidan av entrén till ditt hus är ett fantastiskt sätt att förhindra att oönskad smuts hamnar inne i huset. För att se till att du hindrar så mycket smuts som möjligt att komma in i huset rekommenderar vi att du använder en slitstark gummimatta utanför dörren.

En sådan matta kan stå emot lera, grus och annan slags smuts redan vid ingången medan mattan innanför dörren täcker de första smutsiga stegen du tar inomhus och därmed hjälper till att förebygga att smutsen inte följer med längre in i huset. Städningen blir mycket enklare och snabbare.

Om du följer dessa 10 tips för din höststädning så kan du se till att ditt hem håller sig rent in på vintermånaderna och gör det till ett perfekt ställe att varva ner på, koppla av och gå i ide i, medan vädret utanför fortsätter vara tråkigt, grått och blött.

Lycka till med höststädningen! – Städpersonalen på Flyttstädning Härnösand